21 april 2012

"Pojke lilla" - miljöbov i miljöstaden Trollhättan

Idag tänkte jag vara miljövän, invånare i "Miljöstaden Trollhättan" som jag är. Hur gick det då? Inget vidare må jag säga. Jag undrar verklligen vad som krävs för att få kalla sig miljöstad. Det kan knappast vara mycket.

Det hela började med att jag skulle gå iväg med pappersinsamlingen till återvinningsstationen. Trots att jag har närmare till den än till min bil så har jag inte varit där sen jag flyttade hit i augusti förra sommaren. Såhär i efterhand anar jag varför.

När jag kommer dit så står det klart och tydligt att kuvert INTE ska kastas varken bland "tidningar och trycksaker" eller "pappersförpackningar". I min värld är det en förpackning, gjord av papper, alltså en pappersförpackning! Eller? Kunde dom då inte skriva vart man ska sortera kuvert istället då?! Nä, varför göra det lätt att vara miljövän. Känns som det är mycket lättare att göra som jag ofta gör; att slänga ALLT i röd påse i soporna. (i Trollhättan med omnejd så är rödpåse i hushållssoporna brännbart, och grön komposterbart). Jag menar, ALLT brinner, det handlar bara om vid vilken temperatur. Dom borde snarare skriva tec. "brännbart vid 1000 grader Celsius", eller hur varmt det nu är i förbränningsanläggningen. Dessutom så öppnas ju tydligen alla soppåsar och maskiner sorterar ut det som är sorterat fel i röd respektive grön påse. Varför ska jag då sortera, när maskinerna ändå rättar?!

Vad i kuvert är det som gör att det inte är papper? Är det den lilla uns av lim som förstör det. Ska jag då klippa bort det och sortera limmet och kuverten för sig? "Tidningar och trycksaker står det, ett vanligt papper som det inte är nåt tryck på då? Inte konstigt att jag aldrig går till återvinningsstationen när dom gör det så krångligt.

Men höjden av allt var ändå när jag skulle åka till återvinningscentralen efteråt. Jag skulle slänga gamla köksfläkten, en sopsäck, 2 m kabel och två rullstolsdäck. Av bekvämlighetsskäl (Kom ihåg; att vara miljövän är ALDRIG bekvämt) tog jag min stora bil, trots att det mycket väl fått plats i min golf, eller med lite trixande hade jag nästan klarat av att köra det på en cykel. (jag har ju med lätthet köpt julgran med cykel så jag kan det där med lasta cykel). Men nu till sak igen. När jag kom dit, med min stora fina bil så krävde dom att jag skulle betala avgift för att jag hade stor bil. Jag förklarade att jag bara ytterst lite skräp som tveklöst skulle få plats i en Ford Ka t.o.m. och att jag inte borde straffas bara för att jag har stor bil. Det gick han inte med på, men när jag frågade om jag kunde parkera utanför och GÅ in med soporna, eller om jag var tvungen att åka och byta bil, eftersom jag ändå inte hade kontanter och isf var tvungen att åka och ta ut pengar ändå, så blev jag insläppt. Jag ångrar nästan att jag inte backade ut och parkerade utanför, och demonstrativt gick förbi inpasseringen med mitt skräp, för att bevisa vad patetiskt och tanklöst det var att kräva avgift.

Och så när jag då kom till första anhalten. "Elektronik och vitvaror". Köksfläkten var inga problem, men den här 2-meterskabeln höll på att starta 3e världskriget på återvinningscentralen. Borde inte acceptera att bli så förnedrad av någon som finns där "för att hjälpa till med sopsorteringen". Jag slängde kabeln i den containern där det stod en skylt "kablar UTAN kontakter". Bredvid den stod en med skyten "kablar MED kontakter". Då blev det plötsligt ramaskri! Han som var på elektronikavdelningen joggade fram till mig och utbrast "du får väl titta i och se att det bara är kablar med kontakter däri, pojke lilla". Jag blev helt stum... "POJKE LILLA"!? TA EN PALLYFT OCH BYT PLATS PÅ DOM DÅ, GUBBE FETA!!! Så jag tänkte, jag kan byta plats på alla skyltar på hela återvinningscentralen. Jag menar, man ska ju ändå inte gå efter dom, utan man ska ju tydligen kolla vad som är i containrarna och själv begripa vad som ska sorteras där...

Men inte var det slut där. När jag kom till att slänga sopsäcken som jag anser att jag hade sorterat efter "brännbart avfall" så skulle dom prompt gå igenom hela sopsäcken. Detta är nåt som händer i princip varenda gång jag är där. Har pratat om det med min far, som trots att han varit där betydligt oftare aldrig har varit med om det. Och nog hittade dom en wellpapp-bit på 10x20 cm som såklart inte skulle vara bland brännbart (nä, alla vet ju att wellpapp inte brinner?). "Det här kan du allt sortera bättre". Åtminstone inget "pojke lilla" där...

Så om man ska vara miljövän i miljöstaden Trollhättan så ska man förbereda sig på att bli både förnedrad och idiotförklarad för att man inte sorterat 138% helt rätt. Och då har jag inte ens nämnt att jag måste köra över sju miljoner farthinder som ökar CO2-utsläppen när man tvingas sakta in och accelerera mellan guppen, och att jag vid två ställen fick stå på tomgång bakom en buss bara för att det är omöjligt att köra om när bussarna tar på passagerare. Den som kallar Trollhättan för miljöstad borde skämmas! Nästa gång jag kommer till återvinningscentralen vill jag ha en kram, och "hej och välkommen till återvinningscentralen, och tack för att du gör ditt bästa för att bidra till en bättre miljö", istället för "använd ögonen, pojke lilla". Men nästa gång lär nog dröja. Dröjer tills jag känner för att bli förnedrad igen. Jag känner mig stolt över att stå emot, och kämpa som den miljöbov jag är. Se det som en demonstration. Så länge dom inte bättrar sig i attityden så kommer jag för evigt vara en miljöbov.

1 kommentar:

Sanna sa...

Skicka någon av kvinnligt kön nästa gång. Vi kan använda våra ögonfransar och då brukar det inte vara några problem. "Nämen oj då! Jag visste inte att den biten wellpapp var gjord av kartong. Kan du hjälpa mig, du som ser så stor och stark ut" :P